Ferdinand Grapperhaus Jr.
Ferdinand Grapperhaus Jr.

Ferdinand Grapperhaus Jr.

CEO en mede-oprichter PHYSEE

Physee

Ferdinand Grapperhaus jr. is CEO en mede-oprichter van PHYSEE Technologies, opgericht in 2014 samen met Willem Kesteloo. Grapperhaus is ook oprichter van GESTE Summerschool, het educatieproject waar kinderen uit groep 7 en 8 kennismaken met wetenschap, technologie en duurzame energie. Daarnaast is hij actief als Technology Pioneer voor het World Economic Forum, en als advisory board member bij SchahlLED GmbH. 

PHYSEE is als eerste ter wereld geslaagd in het ontwikkelen van gevels die zowel energie als data opleveren. In combinatie met zelflerende algoritmes besparen gebouwen hiermee tot 30% op het totale energieverbruik. Naast de SmartSkin-gevel heeft PHYSEE twee transparante coatings voor op glas ontwikkeld: De PAR+-coating zet UV-licht om in PAR-licht, waardoor kasplanten 7% sneller groeien. De POWER+-coating wekt elektriciteit op uit zonlicht.

Sinds de start in 2014 heeft het Delftse bedrijf een flinke groei doorgemaakt. PHYSEE is uitgeroepen tot start-up van het jaar van Nederland (2014), Europa’s beste energie start-up (2015), en won in 2016 de World Postcode Lottery Green Challenge. Nadat het bedrijf in 2019 door de Kamer van Koophandel werd uitgeroepen tot de meest innovatieve onderneming van Nederland, sloot het dit jaar twee grote contracten met mondiale glasfabrikanten om de technologie wereldwijd te verkopen. 
Alle sprekers