COP26: de klimaatconferentie van de VN
COP26: de klimaatconferentie van de VN

In de blog van onze mediapartner @Change Inc worden de Nederlandse deelnemers aan COP26 gevolgd, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die van zondag 31 oktober tot en met vrijdag 12 november plaatsvindt in de Schotse stad Glasgow. Welke beloften zijn er al gemaakt? Lees meer in de blog: Blog: ondertussen in Glasgow. Wat maken deelnemers aan COP26 mee en welke besluiten zijn er al genomen? | Change Inc.

 

 

 • Belofte 1: Wereldleiders beloven een einde te maken aan ontbossing
  Meer dan honderd wereldleiders beloofden om voor 2030 een einde te maken aan ontbossing. Ze gaan ervanuit dat daarvoor circa 16,5 miljard euro nodig is uit publieke en private fondsen. Dit geld wordt onder andere gebruikt om beschadigde bossen te herstellen, natuurbranden te bestrijden en inheemse bevolkingen te ondersteunen. Voor degenen die dit bekend in de oren klinkt: wereldleiders beloofden eerder om ontbossing tegen te gaan. Global Forest Watch bracht recent naar buiten dat landen sinds 2010 echter slechts 0,5 tot 5 procent van de geschatte 460 miljard dollar per jaar die nodig is, geïnvesteerd hebben.
   

 • Belofte 2: Ruim 100 landen ondertekenen 'methaanpact'
  Landen gaan de methaanuitstoot met 30 procent terugdringen ten opzichte van tien jaar geleden. Daartoe ondertekenden 103 landen een zogenoemd 'methaanpact'. Nederland is één van de ondertekenaars. Grote methaan-uitstoters als Rusland, China, India en Australië tekenden niet. Brazilië wel. De afspraken zijn niet-bindend en er is geen manier om de toezeggingen af te dwingen, luidt de kritiek van milieuorganisaties.
   

 • Belofte 3: Achttien landen gaan geen nieuwe kolencentrales meer bouwen
  Achttien landen beloven geen nieuwe kolencentrales meer te bouwen, dat maakt de Britse regering bekend. Onder andere Polen, Vietnam en Chili behoren tot de landen die aangeven te willen stoppen met investeren in kolencentrales. Volgens The Guardian gingen Australië, China, India en de Verenigde Staten niet akkoord.
   

 • Belofte 4: Nieuwe vrachtauto’s en bussen uitstootvrij in 2040
  Vanaf 2040 moeten alle nieuwe vrachtwagens en bussen uitstootvrij zijn. Nederland nam hiertoe het initiatief in Glasgow. Naast Nederland doen Turkije, Uruguay, Oostenrijk, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk mee. Als tussenstap willen de landen dat in 2030 30 procent van alle nieuw verkochte vrachtwagens en bussen geen CO2 uitstoten. In 2050 moeten dan alle vrachtwagens en bussen die nog wel CO2 uitstoten van de weg af. De elf landen gaan nu beleid maken om de doelstellingen te halen. Ook zijn ze van plan om kennis uit te wisselen en jaarlijks te rapporteren over de voortgang.