Gemeente Rotterdam en Rotterdam Ahoy realiseren duurzame urban waterbuffer
Gemeente Rotterdam en Rotterdam Ahoy realiseren duurzame urban waterbuffer

Jaarlijks kan 20.000 kuub regenwater worden hergebruikt

 

22 Maart is Wereldwaterdag. Gemeente Rotterdam, Rotterdam Ahoy en Hago Nederland slaan de handen ineen: er wordt gestart met de realisatie van een zogenaamde urban waterbuffer (UWB), een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, vastgehouden, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt. Het is voor Ahoy een volgende stap in een reeks aan duurzaamheidsinitiatieven. 

 

Drinkwater is goedkoop maar zoet water is schaars. Tegelijkertijd gaat het meeste regenwater, wat van oorsprong schoon is, via het riool naar een oppervlaktewater of naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Met dat laatste belast je een RWZI met relatief schoon water waardoor deze minder rendabel is. Reden genoeg voor de drie partijen om dit project te starten. Er worden verharde oppervlaktes afgekoppeld van het riool en het regenwater gaat naar de waterbuffer. 

 

De werking van de urban waterbuffer
Als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid wordt de Gooilandsingel opnieuw ingericht. De straat verandert in een groene stadsboulevard speciaal voor voetgangers en fietsers. Onder de Gooilandsingel wordt een zogenaamde krattenberging gemaakt. Hierin wordt het water van het dak van Winkelcentrum Zuidplein en de Gooilandsingel opgevangen. In totaal gaat het om een oppervlakte van 4,8 hectare. Bij een forse regenbui van 50 mm levert dat 2.400 kuub water op. Nadat het water is opgevangen in de krattenberging wordt het gezuiverd met planten en vervolgens diep in de ondergrond opgeslagen waarna het kan worden hergebruikt. Van het opgevangen water kan er naar verwachting jaarlijks 20.000 kuub hergebruikt worden, een mooi resultaat!

 

Rotterdams WeerWoord is de initiatiefnemer en hoofd financierder van de urban waterbuffer in Hart van Zuid. Dit gemeentelijke programma is samen met de waterschappen in Rotterdam en Evides opgericht. Door klimaatverandering neemt de kans op overlast en schade door hevige neerslag, hitte, droogte en overstromingen toe. Het Rotterdams WeerWoord bereidt samen de stad voor op een extremer klimaat. Voor, met én door de Rotterdammers wordt de stad weerbestendig gemaakt.

 

Besparing

Ahoy wil het water uit de waterbuffer gebruiken voor glasbewassing en schoonmaak van vloeren; dat uitgevoerd zal worden door Hago, haar partner op het gebied van schoonmaak. Bij de nieuwe Pathé bioscoop (oplevering 2024) zal het water worden gebruikt voor de toiletspoeling. Daarmee wordt in totaal jaarlijks 15.000 kuub drinkwater bespaard. Als de bel groot genoeg is kan het water zelfs worden gebruikt om het Zuiderpark door te spoelen in de zomer als de waterkwaliteit daar achteruit dreigt te gaan.

 

Duurzame toekomst

Investeren in duurzaamheidsinitiatieven heeft hoge prioriteit bij Ahoy. Jolanda Jansen, Algemeen Directeur zegt: "Het is mooi om te zien hoe we stap voor stap steeds duurzamer worden op diverse fronten. Uiteraard bood de bouw van ons gloednieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre de mogelijkheid om zaken slimmer en duurzamer aan te pakken, maar ook bedrijfsbreed zijn we aan de slag gegaan, bijvoorbeeld op het gebied van horeca en afvalverwerking.” Op www.ahoy.nl/duurzaamheid staan alle duurzaamheidsinitiatieven van de evenementenaccommodatie genoemd.