Op korte termijn minder aardgas gebruiken
Op korte termijn minder aardgas gebruiken

"Goed klimaatbeleid is ook onafhankelijkheidsbeleid, ... los de dubbele crisis van energie-afhankelijkheid en klimaatverandering in samenhang op”, zegt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en lid van de Raad van Advies van Recharge Earth, in een opinieartikel in Het Financieele Dagblad. Volgens de NVDE kan Nederland op korte termijn het aardgasverbruik sterk verminderen door een combinatie van snelle energiebesparing en versnelde duurzame opwekking.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) publiceerde eerder deze maand een stappenplan om de Europese afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen. Onderdeel van dat plan: geen nieuwe gascontracten afsluiten met Rusland, haast maken met nieuwe zonne- en windenergieprojecten, en snelle implementatie van verschillende energiebesparingsmaatregelen.

Ook de NVDE zegt dat energiebesparingsmaatregelen, zoals het beter afstellen van verwarmingssystemen en beter isoleren sterk kan bijdragen aan een vermindering van de gasvraag. Volgens de vereniging kan Nederland binnen een jaar 5 miljard kuub aardgas besparen. Dat volume is betekenisvol omdat het correspondeert met de hoeveelheid gas dat Nederland jaarlijks importeert uit Rusland. De NVDE doet daarom een pleidooi voor een Samenwerkingsprogramma Snelle Energiebesparing.