Programma

 • Woensdag 18 september
 • 10:00
  11:00
  Officiële opening & keynote

  Met de officiële opening op 18 september door Cora van Nieuwenhuizen, voormalig minister en huidige voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland, is een inspirerende aftrap gegarandeerd. Met haar ervaring en passie voor de energietransitie, zal zij de toon zetten voor een inspirerende conferentie. Tevens zal zij reflecteren op Prinsjesdag. 

  Daarna zal visionair ondernemer en though leader op het gebied van duurzaamheid en innovatie, Arash Aazami, het podium betreden. Met zijn innovatieve inzichten zal Arash ons nieuwe ideeën geven en ons meenemen in de energie in het digitale tijdperk:
  Wat betekent de energietransitie voor de markt, voor de samenleving, en voor jou als deelnemer aan een wereldwijd energiesysteem? Hoe gaan AI en IoT ons energiesysteem fundamenteel veranderen? Komt het Internet of Energy eraan? Hoe ontwerp je een nieuw energiesysteem dat eerlijk en inclusief is? Gaat energieopslag het hele energiespel transformeren? Tijdens deze keynote neemt Arash je mee langs nieuwe perspectieven, inzichten en ontwerpprincipes voor toekomstbestendige energiesystemen. Als het fundament waarop wij ons energiesysteem hebben gebouwd ondersteboven wordt gekeerd vereist dat een krachtige mindset: die van de wetenschapper, de kunstenaar, of de hacker. Met concrete voorbeelden van doorbraakinnovaties die samen leiden tot het Internet of Energy is deze presentatie zinnenprikkelend en hoopgevend.
   


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  Plenaire zaal

  Host:
  Recharge Earth

  Type sessie:
  Plenair
  Woensdag 18 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 11:30
  12:30
  Building a future-proof digital energy system powered by data and AI - training & educating future leaders.

  This session discusses the role data and AI have as crucial enablers for creating a future-proof energy system. The new energy system runs primarily on renewable energy sources, includes consumers as active participants, and continuously matches energy supply and demand based on data and AI. What does this new world of digital energy management require in terms of skills from our students i.e. future leaders? Where do we see the biggest bottlenecks in realizing such a future-proof energy system, and what knowledge and skills are required to tackle these challenges? How can we create synergies by connecting students with a technical background with students from applied sciences and students that bring a social science perspective (business-economic-social-legal)?


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Engels

  Thema:
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  Erasmus Universiteit Rotterdam

  Type sessie:
  Breakout
  Woensdag 18 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 11:30
  12:30
  De Energietransitie in het licht van andere Transities

  De energietransitie staat niet op zichzelf. Bij het implementeren van maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen (BKG) te beperken of te vermijden zijn diverse investeringen nodig. Veel van deze investeringen gaan gepaard met vernieuwing en innovatie. Daarmee wordt geprofiteerd van grote transities die gelijktijdig plaatsvinden. Hierbij kun je denken aan de digitale transitie, veranderingen in de regelgeving en geopolitieke invloeden. Covid heeft aangetoond dat we inderdaad in staat zijn geweest ons energieverbruik blijvend te verminderen. Maar zal energie daardoor in de toekomst goedkoper worden? 

  Peter van Ees (Sectorbanker - Energie & Geodynamica) gaat in op de impact van de gelijktijdigheid van de verschillende transities en deelt zijn visie m.b.t. energievraagstukken in de toekomst.

  Gespreksleider:Peter van EesPeter van Ees

  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Transport & Storage
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  ABN AMRO

  Type sessie:
  Rondetafelgesprek
  Woensdag 18 september Transport & Storage
  Favoriet outFavoriet aan
 • 11:30
  12:30
  Op weg naar een net-zero toekomst: van strategie naar realisatie

  De uitdagingen voor de industrie om tot net-zero te komen zijn groot. De weg ernaartoe is bezaaid met obstakels en complexe vraagstukken. Maar wij geloven dat er oplossingen zijn. Oplossingen die niet alleen haalbaar zijn, maar ook kosten-efficiënt, praktisch uitvoerbaar en op de lange termijn een financieel voordeel geven. Tijdens onze inspirerende break-out sessie delen we praktijkcases en inzichten die u helpen om van strategische visie naar concrete actie te komen. 

  Wat kunt u verwachten? 

  Strategische inzichten: We bespreken de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, zoals windenergie en waterstof. Waar verwachten wij wat van? En waar vooral ook niet?  En hoe kunt u deze technologieën integreren in uw bedrijfsstrategie? 

  Praktische oplossingen: We presenteren concrete oplossingen voor specifieke uitdagingen binnen uw industrie zowel voor scope 1, 2 als 3. Denk aan het verminderen van CO2-uitstoot, binnen de huidige en aankomende regelgeving, waarbij we ook kansen identificeren om slim om te gaan met energie en daar financiële voordelen uit te halen.  

  Toekomstbestendige productie: Hoe ziet het energielandschap eruit voor de komende tien jaar? Wat zijn de trends en hoe kunt u uw productie future-proof maken? 

  Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze inspirerende sessie. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor de industrie. Schrijf u in en laat u inspireren

  Gespreksleider:Sander van den BrandSander van den Brand

  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Renew & Generate
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  Royal HaskoningDHV

  Type sessie:
  Breakout
  Woensdag 18 september Renew & Generate
  Favoriet outFavoriet aan
 • 11:30
  12:30
  Dilemma’s en kansen voor de industriële transformatie in NL

  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  Shell

  Type sessie:
  Breakout
  Woensdag 18 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 13:30
  14:15
  Pitches en uitreiking Young Energy Leader Award

  Jonge mensen zijn de drijvende kracht achter de energietransitie. Daarom is de Young Energy Leader Award in het leven geroepen: om jonge talenten te belonen voor de inzet die zij tonen voor een duurzame toekomst en om hen aan te moedigen hun visie en innovatieve ideeën te delen. 

  De Hogeschool Rotterdam, Erasmus UniversiteitTU Delft, Avans Hogeschool en Radboud Universiteit maken een zorgvuldige selectie van getalenteerde studenten die tijdens Recharge Earth hun scripties zullen pitchen. 

  Dit initiatief is powered by Eneco.


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  Plenaire zaal

  Host:
  Recharge Earth

  Type sessie:
  Plenair
  Woensdag 18 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 14:30
  15:30
  Hoe slim energiemanagement zorgt voor versnelling van de energietransitie Elektrificeren is mogelijk ondanks alle uitdagingen

  De toename van windturbines op land en op zee en de groei van het aantal zonnepanelen zorgen voor een snelle toename van duurzame energie. Een zegen voor de energietransitie. Of toch niet? Het zorgt immers ook voor sterk wisselende energieprijzen die soms zelfs negatief zijn en voor hogere onbalanskosten die energieleveranciers doorberekenen aan hun klanten. De druk op het stroomnet wordt bovendien almaar groter, wat tot allerlei beperkingen leidt. Zo vragen veel organisaties zich of hoe zij toch hun wagenpark of bedrijfsproces (verder) kunnen elektrificeren of hun organisatie verder kunnen laten groeien als verzwaring van of een nieuwe  netaansluiting geen optie is. 

  Maar…….Wie slimmer met zijn energiegebruik leert omgaan, helpt de verduurzaming vooruit, bespaart geld en kan blijven innoveren en duurzame doelstellingen realiseren. 

  Met slim energiemanagement is veel mogelijk. Hoe? Daarover informeren onze experts u graag tijdens deze sessie. Wilt u weten hoe u als bedrijf of organisatie kosten kunt besparen en hoe u kunt meeliften op de opbrengsten die u kunt genereren op de verschillende energiemarkten? Bent u geïnteresseerd in oplossingen voor het congestieprobleem? Kom dan naar deze break out! 

  Na afloop is er ook ruimte om over uw specifieke vraag met onze experts in gesprek te gaan. 

   


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Transport & Storage
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  Eneco

  Type sessie:
  Breakout
  Woensdag 18 september Transport & Storage
  Favoriet outFavoriet aan
 • 14:30
  15:30
  Kernenergie: kijkje in de keuken van de ambities van het nieuwe kabinet

  Het kabinet Schoof I heeft in haar hoofdlijnenakkoord aangekondigd dat er - aanvullend op twee kerncentrales van Rutte IV - twee extra kerncentrales komen. Hierbij worden ook de mogelijkheden voor meerdere kleine centrales betrokken. Ruimtelijke inpassing, publiek-private samenwerking en kennisontwikkeling vormen daarbij belangrijke aandachtspunten voor de overheid. Wil je weten wat de mogelijke rol van kernenergie in ons energiesysteem van 2050 is? Ben je benieuwd hoe de uitdagingen van het kabinet aangepakt gaan worden? Heb je een waardevol idee over de mogelijke rol van kernenergie of de aanpak leidend tot vier centrales, kom dan naar deze break-out sessie.

  Gespreksleider:Lennert GoemansLennert Goemans

  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  Lennert Goemans, projectdirectie Kernenergie van het ministerie van Klimaat en Groene Groei

  Type sessie:
  Breakout
  Woensdag 18 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 15:45
  16:45
  In gesprek met Michel Heijdra

  Michel Heijdra is directeur-generaal Klimaat en Energie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hij bespreekt hoe we het energiesysteem van de toekomst samen kunnen vormgeven en gaat graag de interactie aan met het publiek. 

  Heijdra heeft een rijke ervaring, met eerdere functies als plaatsvervangend directeur-generaal en directeur Energiemarkt bij EZK, waar hij zich bewees als een doortastende leider, met name tijdens de energiecrisis na gebeurtenissen in Oekraïne.


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  Plenaire zaal

  Host:
  Recharge Earth

  Type sessie:
  Plenair
  Woensdag 18 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • Donderdag 19 september
 • 10:00
  11:00
  Keynote Diederik Samsom

  Op donderdag 19 september opent voormalig politicus Diederik Samson dag 2 met zijn visie op de toepassing van waterstof. Als kabinetschef van de Nederlandse Eurocommissaris was hij de architect van de zogenoemde Green Deal. In zijn keynote legt hij de verbinding tussen de haven, de industrie, de stad en de overheid. Wat kan hij iedereen meegeven vanuit zijn ervaring in Brussel?


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  Plenaire zaal

  Host:
  Recharge Earth

  Type sessie:
  Plenair
  Donderdag 19 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 11:30
  12:30
  'GSS Energy Solution’: vergroening van opslagterminals in de haven

   

  Een visie op de elektrificatie van de haven en industrie. Hoe komen terminals en productielocaties eruit te zien? Wat is er nodig voor een zekere en toekomstbestendige bedrijfsvoering, ondanks een grillig aanbod van energie? Welke kansen biedt dit? En welke oplossingen zijn er al beschikbaar om nú de eerste stappen te zetten? 

  Toekomstvisie 
  In de haven van Rotterdam is veel sprake van op- en overslag van (fossiele) energiedragers. Veel bedrijven onderzoeken nu hun kansen voor de opslag van energie uit wind, zon of waterstof. De vraag naar energie in elektriciteit en warmte verandert snel. Het opslaan van energie kan traditioneel in tanks, grote batterijpakketten, etc. De vergroening is ingezet. Fossiel maakt plaats voor duurzaam en hernieuwbaar. Bedrijven die relatief veel energie verbruiken óf opslaan kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van deze problemen.

  Concrete kansen voor vergroening haven en industrie
  Tegelijkertijd zitten we met problemen als congestie en instabiele energieprijzen door sterk toenemende regionale overschotten én tekorten. Energiegebruik moet just-in-time. Voor eigen gebruik, maar ook zeker om te kunnen handelen op een flexibele markt. Van het gas af en verder elektrificeren, het vergoot de uitdaging van congestie, maar zeker kansen om te handelen in emissies en energie.

  De ligging van opslagterminals en (proces)industrie is zeer gunstig. Direct aan de hoofdinfrastructuur, en tussen de nieuwe windparken en grootverbruikers als zware industrie en grote steden in. We ontkomen er niet aan dat deze locaties een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie. 

  Green Safe Smart Energy Solution
  Croonwolter&dros heeft jarenlange ervaring met de bouw van hoog- en middenspanningsstations en loopt voorop met digitale oplossingen voor duurzaam energiemanagement. 

  Het 'Green Safe Smart Energy Solution’ van Croonwolter&dros is dan ook ontwikkeld voor op- en overslag terminals en industriële (productie)sites. Dit is een multimodaal knooppunt voor duurzame energiebronnen. Schaalbaar en te koppelen aan vele vormen van duurzame energieopwekking én opslag. Onze 'Green Safe Smart Energy Solution’ reguleert de energievoorzieningen zodanig dat er geen sprake is van energietekorten én rekening gehouden wordt met onregelmatigheid en instabiliteit van energieprijzen.

  Kom langs!
  Iedereen gaat de reis naar klimaatneutraal aan. Hoe kunnen groot verbruikende bedrijven in acceptabele stappen naar klimaat neutraal? En wanneer start men? En met wat? De uitdaging van ons allemaal!

  Wilt u een kijkje in uw toekomstige geëlektrificeerde haven of industriële site?

  Kom dan langs bij deze break-out sessie! 

  Gespreksleider:Stein van VughtStein van Vught
  Spreker(s):Stein van VughtStein van Vught

  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Renew & Generate | | Use & Reduce |
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  Croonwolterendros

  Type sessie:
  Breakout
  Donderdag 19 september Renew & Generate | | Use & Reduce |
  Favoriet outFavoriet aan
 • 11:30
  12:30
  De gemeentelijke rol in het energiesysteem

  Het energiesysteem in Rotterdam gaat de komende jaren op de schop. We bouwen aan een schoon, slim, betrouwbaar en rechtvaardig energiesysteem, waarvan het elektriciteitsnet een belangrijk onderdeel is. De stad heeft een duidelijke ambitie: nieuwe inwoners en bedrijven moeten niet in de rij hoeven staan voor een stopcontact.  

  Er zijn echter nog vele uitdagingen te overwinnen. Tijdens deze sessie ontrafelen we de rol van de gemeente Rotterdam in de energietransitie en hoe er wordt gehandeld om netcongestie tegen te gaan. Hoe kunnen we zorgen dat het elektriciteitsnet betrouwbaar blijft terwijl we overschakelen naar duurzame energie? En welke concrete stappen onderneemt de gemeente Rotterdam om netcongestie aan te pakken?

  Laat je inspireren door voorbeelden vanuit de stad en neem deel aan de discussie!


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  Gemeente Rotterdam

  Type sessie:
  Breakout
  Donderdag 19 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 11:30
  12:30
  Onderlinge afhankelijkheden: hoe de energietransitie en grondstoffentransitie onlosmakelijk verbonden zijn

  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Use & Reduce
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  Deltalinqs

  Type sessie:
  Breakout
  Donderdag 19 september Use & Reduce
  Favoriet outFavoriet aan
 • 11:30
  12:30
  De energietransitie is ook een digitale en data-transitie: hoe versterken beide elkaar?

  Decentralisatie van energie-opwek, consumenten van energie die ook producenten zijn, dynamische energiecontracten, het stuurbaar maken van opwek en gebruik, het voorkomen van netcongestie, inzet van slimme meters…. het zijn allemaal voorbeelden van hoe de energietransitie zorgt voor een toename van de behoefte aan data, datadiensten en digitale oplossingen. Op het vlak van de digitale en data-transitie gaan de ontwikkelingen razendsnel. Welke kansen biedt dit ons? 

  KPN is één van de koplopers op het gebied van data en digitale transitie. Eneco is een belangrijke trekker van de energietransitie. Hoe kijken deze partijen aan tegen de raakvlakken? Hoe kunnen beide transities elkaar versterken? Doe mee aan het gesprek aan tafel. Na een korte inleiding van KPN en Eneco gaan we aan de hand van prikkelende stellingen en feiten het gesprek met elkaar aan.  

   


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  ntb

  Host:
  Eneco

  Type sessie:
  Rondetafelgesprek
  Donderdag 19 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 11:30
  12:30
  Het energienet zit op slot, ligt de sleutel bij de buren? Hoe een energiehub kansen biedt bij netcongestie op bedrijventerreinen.

  Het energienet zit op slot, ligt de sleutel bij de buren?
  Hoe een energiehub kansen biedt bij netcongestie op bedrijventerreinen

  De energietransitie en netcongestie gaan niet hand-in-hand; waar veel bedrijven grote stappen moeten zetten in verduurzamingsopgaven zijn de mogelijkheden vaak beperkt door te weinig capaciteit op het net. Bij een tekort aan elektriciteit verdwijnen duurzame ambities daarom vaak in de ijskast. Daarmee remt netcongestie niet alleen de energietransitie, maar ook economische groei in een regio.

  Maar is de oplossing dichterbij dan we denken? Misschien wel achter de (meterkast)deur van de buurman? Steeds vaker wordt gekeken naar collectieve oplossingen om netcongestie te lijf te gaan. Want niet elk bedrijf piekt op hetzelfde moment, de ene ondernemer heeft een stabiele last, de ander heeft veel zonnepanelen. Groep-TO's, beter bekend als energiehubs, spelen daarop in. Met deze groepscontracten sluit je één collectief contract af met een gedeelde gereserveerde capaciteit. Die kun je slim gebruiken met alle deelnemende bedrijven, waarbij je de regie zelf in handen neemt door slim met de beschikbare capaciteit om te gaan. Dat geeft ruimte voor groei en verduurzaming, ook voor nieuwe bedrijven die anders geen capaciteit hadden kunnen krijgen vanwege netcongestie.

  In onze rondetafelsessie besteden we aandacht aan de eerste stappen om tot een samenwerking te komen, duiken we in de achterliggende data en nemen het financiële plaatje onder de loep. En dat alles op basis van een concrete voorbeeldcase.

   Beoogde doelgroep: 

  Bedrijven gevestigd op een bedrijventerrein of in bedrijvenvereniging, iedereen die een rol vervult in de energietransitie.


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Renew & Generate | Transport & Storage
  Locatie:
  Breakout zaal

  Host:
  Equans Nederland

  Type sessie:
  Rondetafelgesprek
  Donderdag 19 september Renew & Generate | Transport & Storage
  Favoriet outFavoriet aan
 • 13:30
  14:15
  Pitches en uitreiking Innovation Award

  Op de Innovation Expo wordt een pitchpodium opgezet waar innovatieve ondernemers hun producten/diensten mogen pitchen voor een deskundige jury en een geïnteresseerd publiek. De vakjury selecteert 3 finalisten die de strijd met elkaar aangaan.


  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  Plenaire zaal

  Host:
  Recharge Earth

  Type sessie:
  Plenair
  Donderdag 19 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 14:30
  15:30
  Collaborative efforts for H2 Truck Infrastructure development: Challenges & opportunities in the Benelux

  Meer infoMinder info
  Taal:
  Engels

  Thema:
  Transport & Storage
  Locatie:
  ntb

  Host:
  Air Liquide

  Type sessie:
  Rondetafelgesprek
  Donderdag 19 september Transport & Storage
  Favoriet outFavoriet aan
 • 14:30
  15:30
  'De rol van de haven naar strategische autonomie’

  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Locatie:
  ntb

  Host:
  Eva Verschoor

  Type sessie:
  Breakout
  Donderdag 19 september
  Favoriet outFavoriet aan
 • 15:45
  16:45
  Duivelse Dilemma's

  Meer infoMinder info
  Taal:
  Nederlands

  Thema:
  Renew & Generate | | | Transport & Storage | Use & Reduce
  Locatie:
  Plenaire zaal

  Host:
  Recharge Earth

  Type sessie:
  Plenair
  Donderdag 19 september Renew & Generate | | | Transport & Storage | Use & Reduce
  Favoriet outFavoriet aan