Succesvolle vernieuwde Recharge Earth editie
.png)
Op 6 en 7 september organiseerde Rotterdam Ahoy de derde editie van energietransitiecongres Recharge Earth. Het congresprogramma werd succesvol versterkt met de Innovation Expo, Innovation Award en Young Energy Leader Award, waarbij tevens werd vastgehouden aan de bekende congresopzet die voorziet in een mix van plenaire, breakout- en rondetafelsessies. Kortom een divers programma, volle zalen en inspirerende netwerkmogelijkheden.
De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd, en ook een van de meest complexe. Precies daarom heeft Recharge Earth als doel om mensen te verbinden die samen tot oplossingen kunnen komen. Dat is hard nodig want "mensen willen wel verandering maar niet veranderen”, aldus Berend Potjer, gedeputeerde energie, natuur en omgevingsbeleid bij de Provincie Zuid-Holland. Tijdens zijn openingsspeech daagt hij de zaal uit om mensen perspectief te bieden: "Niet het hoofd laten hangen maar volle bak eraan”.
Voortgang
Die oproep wordt gehoord. Gespreid over twee dagen doen 800 unieke bezoekers precies dat: volle bak eraan. Compactere bijeenkomsten worden afgewisseld met plenaire sessies, waar dagvoorzitter Diana Matroos aan de hand van verschillende onderwerpen en sprekers een breed en actueel beeld schetst van de energietransitie. Adviesbureau Deloitte trapt af met de lancering van de Energie Transitie Monitor, een voortgangsanalyse van de energietransitie. Een van de bevindingen: de productiviteit van de industrie daalt harder dan de uitstoot. Oscar Snijders, partner bij Deloitte, licht toe: "Daarmee kan je concluderen dat een deel van de uitstootreductie komt doordat we gewoon minder produceren, hetzij omdat we efficiënter zijn geworden, maar ook omdat we een deel van onze productie verplaatst hebben naar het buitenland”.
Dat spanningsveld tussen behoud van industrie enerzijds en verduurzamingsslag anderzijds, is terugkerend onderwerp van gesprek. Mark van Stiphout, werkzaam bij de Europese Commissie, weet het pakkend te omschrijven: "Europa moet geen groot openluchtmuseum worden dat alleen maar importeert”. Daar zit een enorme uitdaging voor de overheid, beaamt Van Stiphout.
De oplossing ligt in een nieuwe manier van denken, meent Janneke Hermes, Chief Financial Officer van Gasunie. "We moeten af van het idee dat zoveel mogelijk winst maken het hoogste doel is; winstgevendheid moet meer een randvoorwaarde worden”, aldus Hermes. Dick Velings, Managing Director B2B bij Eneco, ondersteunt dit gedachtegoed. Tijdens de paneldiscussie onderstreept hij meermaals het belang om klimaatdoelen te verankeren in de bedrijfsmissie. "Tegelijkertijd moet de overheid ook beseffen dat het bedrijfsleven geen pinautomaat is", stelt Velings. Wat hem betreft moet wet- en regelgeving goed zicht houden op een sluitende businesscase voor bedrijven. "Want als er goede businesscases zijn, gaan bedrijven automatisch investeringen maken en dan vindt er enorme versnelling plaats”, zegt Velings.
Ander geluid
Op de tweede dag is er tijd voor een ander geluid: bezoekers worden getrakteerd op een lezing van industrieel ontwerper Babette Porcelijn. Zij doet uitgebreid onderzoek naar de verborgen impact van productieprocessen. Haar conclusie: tot wel 80 procent van de negatieve gevolgen van productie blijft onder de radar. "Het is een blinde vlek”, stelt Porcelijn. Ze is fel tegenstander van lokale uitstootreductie door industriële processen te verplaatsen naar productielanden, die vervolgens geconfronteerd worden met allerhande negatieve effecten, van CO2-uitstoot tot ontbossing en watervervuiling. De enige oplossing is "van een enorm stijgende vraag een dalende maken”, aldus Porcelijn.
De zaal veert op als een medewerker van Shell Porcelijn tijdens de vragenronde van harte uitnodigt de lezing bij hen op kantoor nog eens over te doen. Porcelijn neemt de uitnodiging direct aan. Het vangt precies de essentie van Recharge Earth: partijen die niet direct dezelfde denkwijze hebben, bij elkaar brengen om samen tot oplossingen te komen.
Nieuwe generatie
Voorafgaand aan de oplossing, ontstaat het idee. "Als je naar de geschiedenis kijkt, dan zijn alle grote bewegingen voortgekomen uit ideeën”, stelt voormalig minister Eric Wiebes tegen het einde van het congres. Het is de reden dat Recharge Earth met de Innovation Expo een podium biedt aan startende ondernemers. Door middel van een pitchwedstrijd komen 24 innovatieve ideeën aan bod. Na uitgebreid juryberaad gaat de winst naar waterstofbedrijf HYGRO, dat zich inzet voor de ontwikkeling van zowel groene waterstofproductie als -distributie. "De charme zit hem in de kleinschaligheid; daarmee maak je de keten mogelijk”, zegt juryvoorzitter Kees Willemse tijdens de uitreiking van de Recharge Earth Innovation Award.
Na een opzwepend intermezzo van de brassband is het tijd voor de uitreiking van nog een award. De Young Energy Leader Award, beschikbaar gesteld door Eneco, gaat naar een jonge, veelbelovende duurzame denker. Naar aanleiding van haar afstudeerscriptie over smart charging van elektrische auto’s, kroont de jury Flore Verbist tot winnaar en moedigt haar aan haar onderzoek vooral voort te zetten. Zo staat een nieuwe generatie bedrijven op, en een nieuwe generatie mensen, die zich met dezelfde drive zullen inzetten om de energietransitie tot een succes te maken.